Sisätaudit ja kirurgia
Sisätauteja ovat mm. ruoansulatuskanavan vaivat, virtsatiesairaudet, sydän- ja verisuonisairaudet, hengitystiesairaudet, hormonaaliset ongelmat ja erilaiset kasvainperäiset ongelmat.
Tutkiminen aloitetaan oireiden ja esitietojen selvityksellä sekä tutustutaan aikaisempaan hoitohistoriaan, varsinkin mikäli samaa vaivaa on hoidettu aiemmin muualla. Perustutkimuksiin kuuluu useimmiten veri- ja virtsanäytteet, mutta tarvittaessa suoritetaan myös röntgenkuvauksia ja/tai ultraäänitutkimuksia tapauksesta riippuen. Sydänpotilailla tutkimuksiin kuuluu aina myös verenpaineen mittaukset, rintaontelon röntgen sekä sydänultraäänitutkimus.
Tutkimus on vaiheittaista ja siihen saattaa kulua kohtalaisen paljonkin aikaa, kun edetään järjestelmällisesti ja tehdään myös pois sulkevia tutkimuksia. Toisinaan saattaa tulla myös tarvetta konsultoida erityisalojen erikoiseläinlääkäreitä tutkimuksiin liittyen. On kuitenkin tärkeää, että tutkimukset tehdään huolellisesti riittävällä tutkimuskapasiteetilla, jotta päästään diagnoosiin ja hoitotoimenpiteet voidaan aloittaa.
Kirurgia
Yleisten kirurgisten toimenpiteiden, kuten patin poistojen, kastraatioiden, sterilisaatioiden ja märkäkohtuleikkausten lisäksi tehdään runsaasti myös muita kirurgisia toimenpiteitä, kuten esimerkiksi alle 15 kg:n eläinten polven ristisiderepeämän lateraalinen ekstrakapsulaarinen korjausleikkaus, kaiken kokoisten lemmikkien anaalirauhasten poisto-operaatiot, perineaalityräleikkaukset, mahalaukun kiertymät, virtsakiviavanteet, silmäluomikirurgiaa, kirsikkasilmäoperaatiot, ulkokorvan avarrusleikkaukset, varvas- ja häntäamputaatiot, jne.
Eli erilaisen vaativuustason kirurgisia toimenpiteitä tehdään päivittäin ja toimenpiteiden kesto ja menetelmät riippuvat paljon leikkauksen luonteesta. Aivan pieniä toimenpiteitä voidaan toteuttaa mahdollisesti rauhoitusaineita käyttäen, jolloin aineen vaikutus voidaan kumota vasta-aineella toimenpiteen jälkeen ja eläin pääsee lähtemään kotiin heti operaation jälkeen. Suuremmissa leikkauksissa käytetään kuitenkin inhalaatioanestesiaa, jolloin eläin saa ensin esilääkityksen. Sen jälkeen annostellaan lyhytvaikutteinen anestesia-aine suoraan suoneen ja tämän vaikutuksen aikana henkitorveen viedään intubaatiotuubi, jonka kautta eläin hengittää anestesiakaasuja koko leikkauksen ajan. Anestesian tasoa ja kehon toimintoja seurataan leikkauksen aikana anestesiaseurantalaitteen avustuksella. Operaation jälkeen haava-alue hoidetaan ja lemmikki siirretään heräämöön tarkkailtavaksi ja heräilemään.
Esivalmistelujen ja heräämisen valvonnan kanssa toimenpiteeseen kuluu siten useampi tunti, ennen kuin potilas on valmis kotiin lähtöön. Kotiin on valmis lähtemään, kun herääminen on sopivassa vaiheessa ja on varmistuttu heräämisen ongelmattomuudesta.
Huomioitavia asioita:
Kirurgisiin toimenpiteisiin tullaan 6 -8 tunnin paaston jälkeen. Vettä voi kuitenkin antaa aamulla vielä ennen eläinlääkäriasemalle lähtöä
Anestesiasta heräilevän lemmikin kehon lämpötila on tavallista matalampi, joten autoon kannattaa varata lämmin huopa mukaan ja kotona sijoittaa eläin kuivaan, lämpimään, vedottomaan ja meluttomaan paikkaan. Unelias lemmikki asetetaan kyljelleen ja sen kieli saa mielellään roikkua ulkona suupielestä, jotta hengitystiet pysyvät auki.
Heräämisvaiheessa ja myös jonkin aikaa sen jälkeen eläin ei vielä hallitse täysin itseään ja saattaa liikehtiä holtittomasti etenkin voimakkaita äkillisiä ääniä kuullessaan. Lemmikki saattaa myös tahattomasti päästää virtsaa alleen, joten tähän on hyvä varautua. Lemmikkiä ei kannata jättää yksin ennen kuin olet varma, ettei se pääse vahingoittamaan itseään.
Herääminen rauhoituksesta tai anestesiasta on yksillöllistä. Saatte hoito-ohjeet kotiin lähtiessänne eläinlääkäriltä ja hoitajilta.
Päiväsairaala
Hoidamme lemmikkiäsi myös päiväsairaalahoitoa vaativissa tilanteissa, kuten pidempää hoitoa vaativien akuuttien sairastapausten tutkimusten ja hoitojen yhteydessä, nestehoitojen ja lääkitysten yhteydessä ja anestesian ja kirurgian yhteydessä turvallisen heräämisen valvomiseksi ennen kotiin lähtöä.
Henkilökuntaa valmennetaan säännöllisesti rutiini- ja erityistilanteisiin hyvän ammattitaidon ylläpitämiseksi.